Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013
Μπόξερ

Συνοπτικά
Χαρακτηριστικά
Το Μπόξερ είναι μία από τις πιο διαδομένες μεγάλες ράτσες σκύλων. Έχουν τετράγωνο σαγόνι και τα αυτιά τους ενώ φυσικά είναι προς τα κάτω, πολύ επιλέγουν και τα κόψουν έτσι ώστε να είναι τρίγωνα και μυτερά προς τα πάνω. Έχουν δυνατά, μυώδη, μακριά πόδια και έντονο στήθος.
Είναι πολύ καλοί φύλακες και για αυτό χρησιμοποιούνται και στην αστυνομία. Μπορούν επίσης για γίνουν και καλοί σκύλοι συντροφιάς. Με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να τα πάνε πολύ καλά με τα παιδιά.
Τα Μπόξερ είναι πολύ πιστά και αγαπούν τον ιδιοκτήτη τους. Αφού ωριμάσουν (2-3 χρονών) είναι αρκετά ήρεμα σκυλιά. Επειδή αγαπούν την οικογένεια μπορούν να γίνουν υπερπροστατευτικά όταν νιώσουν κάποια απειλή, αλλά και από άλλα κατοικίδια.
Το τρίχωμα τους είναι λεπτό και εύκολο στην περιποίηση. Χάνει αρκετό τρίχωμα, αλλά επειδή είναι τόσο κοντό και λεπτό δεν συσσωρεύεται. Το χρώμα τους είναι καφέ με άσπρα ή μαύρα σημάδια.
Ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία είναι ήρεμα σκυλιά, όταν είναι κουτάβια μπορούν να γίνουν μεγάλος μπελάς. Μπορούν να γίνουν πολύ τρυφερά και προτιμούν να είναι κοντά στον ιδιοκτήτη τους.
Είναι επιφυλακτικοί και καχύποπτοι με τους ξένους και πρέπει να δουλέψετε πάνω σε αυτό από μικρή ηλικία, αλλιώς θα σας δημιουργούν πρόβλημα όταν έρχεται κάποιος για επίσκεψη στο σπίτι σας.
Είναι παιχνιδιάρικα και παραμένουν έτσι και σε πολύ μεγάλη ηλικία, περισσότερο από άλλες ράτσες.
Η περιποίηση του τριχώματος είναι πολύ εύκολη υπόθεση με το Μπόξερ. Ένα απλό τρίψιμο είναι αρκετό. Είναι πολύ καθαρά σκυλιά και περιποιούνται ακόμα και μόνοι τους.
Στα σκυλιά το οποία έχουν κοπεί τα αυτιά πρέπει να εξετάζονται συχνά για συσσώρευση κεριού, αλλά και για την ύπαρξη μυκήτων. Προσοχή δεν πρέπει να βάζετε ποτέ μπατονέτες μέσα στο κανάλι του αυτιού, παρά μόνο να καθαρίζετε γύρω από αυτό.
Τα Μπόξερ είναι μία μεγάλη ράτσα και απαιτεί αρκετή άσκηση καθημερινά. Τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα είναι απαραίτητο να βγάζετε έξω τον τετράποδο φίλο σας για άσκηση. Αν σας αρέσει το τζόκιν είναι ένας καλός τρόπος για να γυμνάζεστε και οι δύο.
Πρέπει να έχετε την προσοχή σας στραμμένη πάνω του ακόμα και όταν είναι π.χ. σε μία αυλή, αφού είναι πολύ ικανοί να πηδούν φράχτες και να φεύγουν.
Τα Μπόξερ χρειάζονται σταθερή και «σκληρή» εκπαίδευση, πάντα όμως θετική, καθώς δεν αντιδρούν καλά σε τιμωρίες κάθε είδους. Πρέπει να ξεκινήσετε από πολύ νωρίς, αφού και όταν είναι κουτάβια είναι μεγάλα και δυνατά.
Είναι έξυπνα σκυλιά και δεν πρέπει να υποτιμάτε την ικανότητά τους να ανοίγουν πόρτες και να το σκάνε. Η εκπαίδευση του σπιτιού είναι πιο εύκολη αφού του αρέσει να είναι καθαρός ο ίδιος και ο χώρος του.
Αν και είναι ξεροκέφαλα σκυλιά θέλουν να σας ευχαριστούν και είναι στο χέρι σας να υπακούν στις εντολές σας.
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ






Τι εστί Κοζάνη, ή πιο επίσημα Σουρδία....

Κοζάνη, ή πιο επίσημα Σουρδία, είναι η πρωτεύουσα της Δυτικής Ομοσπονδιακής Δικτατορίας της Φραπεδιάς, (ή ανεπίσημα της Δυτικής Μακεδονίας). Οι κάτοικοί της είναι γνωστοί και ως Σούρδοι (από το λατινικό Surditas = κώφωση), διότι προσποιούνταν ότι δεν άκουσαν κάτι- κοινώς ποιούσαν την νήσσαν - όταν φυσικά δεν τους συνέφερε. Και ενώ οι μεν υπόλοιποι Έλληνες τους δέχτηκαν με αυτήν τους τη νοοτροποία, οι δε Εβραίοι δεν κατάφεραν να στεργιώσουν ούτε στιγμή στην περιοχή. Πανοραμική άποψη του Ψηλού-Αηλιά με το χαρακτηριστικό άγαλμα του Χρηστού της Κοζάνης στα αριστερά, και το πνευματικό κέντρο, στα δεξιά...
Η πόλη έχει σήμερα γύρω στους 60.000 κατοίκους, ενώ από το 1991 κυβερνάται από τον εφ'ορου ζωής απόλυτο μονάρχη Πάρι Κουκουλόπουλο. Τον τελευταίο καιρό, και ενώ η μάστιγα με τις λακκούβες στούς δρόμους της πόλης έφτασε στο απροχώρητο, ο μονάρχης για να τις μειώσει, διπλασιάζει την έκταση όλων των πεζοδρομίων, σε βαθμό που στον εναπομείναντα δρόμο να χωράει ισά-ισά μισή λακκούβα.
Η γλώσσα που κυριαρχεί στο κέντρο της Κοζάνης είναι η Κοζανίτικη, ενώ η Ποντιακή περιορίζεται στίς, πέριξ της κεντρικής πλατείας, συνοικίες.
Ιστορία
Η ιστορία της Κοζάνης ξεκινά από τότε που ο Θεός δημιουργούσε τον κόσμο. Την 8η μέρα συγκεκριμένα αποφάσισε να τοποθετήσει σπίτια και κτήρια σε όλες τις πόλεις της γης. Τα σπίτια που του περίσεψαν τα πέταξε στην περιοχή όπως να 'ναι, και έτσι δημιουργήθηκε η Κοζάνη. Αργότερα εμφανίστηκαν οι πρώτοι κάτοικοι - στενοί συγγενείς του homo Neadertal - με την ονομασία homo Kozaniticus.. Πολλοί σημερινοί κάτοικοι της πόλης, ύστερα από μελέτες που έγιναν στα γονίδιά τους, αποδείχθηκε ότι είναι γνήσιοι απόγονοι του homo kozaniticus. Το πετρώδες έδαφος της περιοχής {κοζ.=μπιστιρές) βοήθησε τους πρώτους ανθρώπους να διαμορφώσουν την χαρακτηριστική ιδιοσυγκρασία των Κοζανιτών. Κατά την τουρκοκρατία, οι Τούρκοι είχαν εξαπλωθεί σε όλη την Βαλκανική. Σε όλη; Όχι. Υπήρχε, στην αυτοκρατορία, ένα μίκρο ελληνικό χωριό, που όπως καμιά φυλή δεν άντεχε να πλησιάσει, έτσι και οι Τούρκοι προτιμούσαν να μην εισέρχονται μέσα. Έτσι η Κοζάνη είχε μια άλφα αυτονομία, και αποτέλεσε το αυτόνομο κρατίδιο του Σουρδιστάν.
Γεωγραφία
Η Κοζάνη είναι χτισμένη στούς πρόποδες του Ψηλού-Αηλιά, σε υψόμετρο 720 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Απέχει 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, ενώ αποτελεί τουριστικό προορισμό κύριως λόγω της κοσμοπολίτικης παραλίας του Αρίνταγα η οποία βρίσκεται δυτικά της πόλης, στις πλαγιές του Ψηλού-Αηλιά. Η παραλία του Αρίνταγα είναι ο αγαπημένος τόπος διακοπών των απανταχού Σούρδων, αν και τα τελαυταία χρόνια, λόγω της διάνοιξης της Εγνατίας Οδού και τις εύκολης πρόσβασης
στις παραλίες της Κατερίνης, ο τουρισμός στον Αρίνταγα παρουσιάζει πτώση.
Πολιτισμός
Τις 353 μέρες του χρόνου η Κοζάνη είναι μία τυπική χαλλλαρή μακεδονική πόλη, οι κάτοικοι τις οποίας περνούν ατελείωτες ώρες, παίζοντας με το καλαμάκι του φραπέ στα πολλά καφέ της περιοχής, και περιμένοντας την τσικοπέμπτη. Τις υπόλοιπες 12 μέρες που ακολουθούν όμως, τα πάντα αλλάζουν. Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα όλοι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, και με μπροστάρη τον απόλυτο μοναρχη Πάρι Κ. ξεχύνονται στους φανούς όχι περπατώντας, αλλά παραπατώντας (από το πολύ κρασί) στους
ρυθμούς του Εθνικού Ύνου της Κοζάνης, γνωστού ως Έντεκα. Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Σαλονικείς και άλλοι ερευνητές έρχονται για να μελετήσουν το περίεργο αυτό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να επικρατεί συνωστισμός, και η μετακίνηση στο κέντρο να γίνεται αδύνατη (ή αλλιώς στα κοζανίτικα: σα τσ/μπουμπαναίοι στου σκατό).
Σύμβολα
* Εθνικός Ύμνος : Το Έντεκα
* Έθνικό Σύνθημα: Πάρ'τς' σβάρνα! (ελ.=νίκησέ τους)
* Έθνικό Φαγητό : Γιαπράκια, Κιχιά
* Έθνικό άθλημα : Sourd Games
* Επίσημη γλώσσα: Κοζανίτικα
* Internet TLD : .kz
* Πινακίδες : KZ
* Κωδικός κλήσης: 2461
Χρήσιμες φράσεις Ντού !!! ου λύκους = είσαι ανεπιθύμητος
Ούρδα ανάλατη = ανόητε
Απόλκιν τα μπλάρια = έκανε εμετό
Έφκιασιν τουν κόυκου μπούφου = έκανε κάτι χωρίς επιτυχία
Τς καμάρουσιν = πέθανε
Μας τσάκουσαν οι χαραές = ξενυχτήσαμε ως το πρωί
Έχου άρρουστουν τουν Αργύρ' = βρίσκομαι σε δυσχερή οικονομική κατάσταση
Aγνωστος κοζανιτης συγγραφεας του 5π.χ.
Κοζάνη
Στην πόλη στεγάζονται τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας[1] και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ)[2] της ίδιας περιφέρειας. Επίσης είναι η έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Εφετείου της Δυτικής Μακεδονίας, του 1ου Σώματος Στρατου της Ελλάδας και της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Ιστορική αναδρομή
Νεολιθική εποχή - Αρχαία περίοδος - Βυζαντινή περίοδος
Αρχαιότητες από την προϊστορική εποχή μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο έχουν ανακαλυφθεί σε πολλά σημεία της πόλης. Στα ανατολικά της Κοζάνης, έχει ανασκαφεί νεκρόπολη, η οποία χρονολογείται από την εποχή του Σιδήρου.Κατά τη βασιλεία του Φιλίπππου Β' η περιοχή ονομαζόταν Ελίμεια και ήταν τμήμα της Άνω Μακεδονίας. Στα νοτιοδυτικά της σύγχρονης πόλης, στο λόφο Σιόποτο, υπήρχε οικισμός ο οποίος ονομαζόταν Καλύβια, μεταξύ 1100 και 1300, ίχνη του οποίου υπάρχουν ακόμα.
Οθωμανική περίοδος - Βαλκανικοί πόλεμοι - Σύγχρονοι καιροί
Το 1392 άποικοι προερχόμενοι από την Πρεμετή, το Βυθικούκι και την Κόζδιανη της Ηπείρου, κατάφυγαν κυνηγημένοι από τους Τουρκαλβανούς στην περιοχή βόρεια της Σέλιτσας (που μέχρι σήμερα ονομάζεται Παλιοκόζδιανη) και στη συνέχεια μεταναστεύοντας ανατολικά συνάντησαν τον χριστιανικό οικισμό στα Καλύβια.[1] Οι κάτοικοι των Καλυβιών δεν τους αποξένωσαν, αλλά τους υποχρέωσαν να χτίσουν τις κατοικίες τους ανατολικότερα. Οι νέοι κάτοικοι ονόμασαν την περιοχή Τζαμουριά διασώζοντας το πατρωνύμιο της παλιάς τους περιοχής. Σήμερα η περιοχή ονομάζεται Τζάμπρα. Επίσης το βραχώδη λόφο επάνω από την Τζάμπρα τον ονόμασαν Σκρίκα ή Σκίρκα (Σκ’ρκα), που σημαίνει βραχώδες ύψωμα. Αν και υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το όνομα της πόλης η επικρατέστερη είναι πως οι άποικοι αυτοί της Ηπείρου ονόμασαν το νέο οικισμό Κόσδιανη που στη συνέχεια μετατράπηκε σε Κόζιανη και οι μετέπειτα λόγιοι το μετασχημάτισαν σε Κοζάνη. Οι κάτοικοι παλιών και νέων οικισμών ενώνονται σε μια νέα ενιαία κοινότητα, χτίζουν εκκλησία, κατασκευάζουν υδραγωγεία και κρήνες. Πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στην Κοζάνη γίνεται σε σουλτανικό φιρμάνι του 1528, σαν οικισμός με 91 σπίτια, 23 εργένηδες και 15 χήρες.[2]Το 1649 εκατόν είκοσι οικογένειες από το χωριό Κτένι, υπό την αρχηγία του προεστού τους Ιωάννη Τράντα, εγκαταστάθηκαν στη θέση Κρεβατάκια. Ο γιος του Ιωάννη Τράντα, Χαρίσιος, κατόρθωσε να λάβει Σουλτανικό διάταγμα με προνόμια για τους κατοίκους της πόλης, με το οποίο η πόλη περιέρχονταν υπό την προστασία της Σουλτανομήτορος. Οι κάτοικοι ήταν ελεύθεροι από κάποιους φόρους και απαγορευόταν να μένουν ως μόνιμοι κάτοικοι οι Μουσουλμάνοι στην πόλη.
Ο Χαρίσιος Τράντας, που θεωρείται ο πρώτος προύχοντας της πόλης, έκτισε μεγαλοπρεπή οικήματα και στόλισε την πόλη με πλατάνια και κρήνες. Το 1664 θεμελίωσε το ναό του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί και τον πολιούχο της πόλης. Ο ναός ανακαινίστηκε το 1721. Το 1668 ιδρύεται η βιβλιοθήκη και η σχολή της Κοζάνης. Τον 17ο και 18ο αιώνα οι εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης δίνουν την ευκαιρία στην πόλη να αναπτυχθει οικονομικα και πνευματικά. Από τα οικοδομήματα ξεχωρίζει το δημαρχείο, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου και τα αρχοντικά των Γ. Λασσάνη (στην ομώνυμη πλατεία) και Γ. Βούρκα. Κατά το 18ο αιώνα, όπως ξένοι περιηγητές αναφέρουν, ο πληθυσμός της Κοζάνης ήταν ελληνικός και με αυξητικές τάσεις.[3][4] Η λεηλασία της πόλης το 1803 από τον Ασλάν Μπέη διέκοψε παροδικά την ανάπτυξή της. Οι κάτοικοι της Κοζάνης συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο Ιωάννης Τσόντζας, που μετείχε της υπεράσπισης των Ψαρών[5]. Άλλοι Κοζανίτες αγωνιστές του 1821 ήταν οι Μιχαήλ Ιωάννου, Εμμανουήλ Χατζηκωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Ναουμίδης, Ιωάννης Τιάλιος, Γεώργιος Μάρανδος και Ιωάννης (Νάνος) Μπαρούτας[6]. Σύμφωνα με την απογραφή του 1904, στην πόλη κατοικούσαν 12.350 Έλληνες, από τους οποίους οι 350 ήταν βλαχόφωνοι.[7]
Κατά το Μακεδονικό Αγώνα οι Κοζανίτες αγωνίστηκαν για την ελευθερία με σημαντικότερους Μακεδονομάχους, τον οπλαρχηγό Κωνσταντίνο Σιδέρη (καπετάν Τσίτσο) και τους προύχοντες Παναγιώτη Λιούφη, Κωνσταντίνο Καπιτσόγλου, Αθανάσιο Μάνο και Νικόλαο Μουμούζια.[8]
Απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 11 Οκτωβρίου 1912 όταν ο ελληνικός στρατός εισήλθε στην πόλη ύστερα από τη μάχη του Σαραντάπορου. Το 1923 κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πλήθος προσφύγων εγκαταστάθηκαν κυρίως στα νοτιοανατολικά της Κοζάνης.
Κατά τον 20ο αιώνα η πόλη αναπτύχθηκε ραγδαία, κυρίως λόγω της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων λιγνίτη της περιοχής από τη ΔΕΗ. Ο σεισμός των 6,6 ρίχτερ που έγινε στην περιοχή στις 13 Μαΐου 1995 προξένησε μόνο υλικές ζήμιες. Σήμερα η Κοζάνη είναι το εμπορικό, συγκοινωνιακό και διοικητικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας.
Η ζωή της πόλης είναι πολύ έντονη, γεγονός στο οποίο συμβάλλουν και οι χιλιάδες φοιτητές των τεχνολογικών ιδρυμάτων (ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας) και του πανεπιστημίου της πόλης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας). Την εβδομάδα της Απόκρεω η πόλη ζει στους ρυθμούς του καρναβαλιού. Το ξεφάντωμα γίνεται στους φανούς, σε όλες τις γειτονιές της πόλης.
Αξιοθέατα
Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά από αυτή της Αθήνας, και διαθέτει 153.000 τόμους, περισσότερα από 380 χειρόγραφα, 315 κώδικες και πολλές σπάνιες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και ένα από τα 17 σωζόμενα πρωτότυπα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου. Για το λόγο αυτό η Κοζάνη είχε ενταχθεί στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων με αντικείμενο προώθησης το Βιβλίο και την Ανάγνωση. Έτσι συστήθηκε το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης και καθιερώθηκε η Κοζάνη ως πόλη του Βιβλίου. Το Ινστιτούτο έπαψε να υφίσταται μετά την εφαρμογή του νόμου Καλλικράτη.Το Λαογραφικό, Ιστορικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται σε κτήριο μακεδονικής αρχιτεκτονικής.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κοζάνης στεγάζεται σε αρχοντικό της πόλης.
Το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας.
Τα αρχοντικά του Γρ.Βούρκα και Γ.Λασσάνη από τα λίγα εναπομείναντα στην πόλη. Στο τελευταίο λειτουργεί η Δημοτική Χαρτοθήκη όπου μεταξύ των άλλων εκτίθεται και ένα από τα ελάχιστα πρωτότυπα της χάρτας του Ρήγα Φερραίου
Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου (17ος αι.) με τις σημαντικές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το καμπαναριό - σύμβολο της Κοζάνης.
Άλλα αξιόλογα διατηρητέα κτήρια της πόλης είναι, το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, το "Δρίζειο" κληροδότημα, το "Βαλταδώρειο" γυμνάσιο, το ξενοδοχείο "Ερμιόνειον" κ.α.
Το πάρκο Κουρί και το πάρκο του Αγ.Δημητρίου, όπου βρίσκονται το πνευματικό κέντρο και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης. Ο Δημοτικός Κήπος Κοζάνης που δημιουργήθηκε στη θέση του παλαιου στρατοπέδου Ψυχογιου κερδίζει τις εντυπώσεις προσφέροντας οξυγόνο στην πόλη
Αποκριά στην Κοζάνη και αλλές εκδηλώσεις
Οι αποκριές στην Κοζάνη έχουν μια ιδιαιτερότητα που τις κάνει να ξεχωρίζουν [3]. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με χορούς και τραγούδια την "Τσικνοπέμπτη", 12 μέρες πριν από τη Μεγάλη Αποκριά. Την τελευταία εβδομάδα γίνεται ένα πραγματικό ξεφάντωμα από μεταμφιεσμένους και μη, που χορεύουν, "ρίχνονται", στο ρυθμό του τοπικού χορού "έντεκα". Τη Μεγάλη Αποκριά γίνεται παρέλαση αρμάτων. Εκεί φαίνεται το Κοζανίτικο χιούμορ, η καυστική σατυρική διάθεση και η πνευματώδης κριτική για κάθε επίκαιρο θέμα.Το βράδυ της Αποκριάς, μετά την απογευματινή παρέλαση αρμάτων, ανάβουν σε κάθε γειτονιά οι "φανοί". Γύρω από τη φωτιά συνεχίζεται ολονύχτιο γλέντι με Κοζανίτικα σκωπτικά και παραδοσιακά τραγούδια της Αποκριάς. Μαζί με τους μεζέδες και τα παραδοσιακά Κοζανίτικα "κιχιά" προσφέρεται και άφθονο κρασί "κοκκινέλι", τοπικής παραγωγής.
Εκτός από την αποκριά, άλλες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πόλη, είναι τα Λασσάνεια (προς τιμή του αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 Γ.Λασσάνη), στο τέλος του καλοκαιριού. Αποτελούνται από θεατρικές παραστάσεις, συναυλείες, αθλητικούς αγώνες κ.α. Η ετήσια εμποροπανήγυρη Νιάημερος γίνεται την πρώτη Τρίτη του Οκτώβρη στην ομώνυμη περιοχή της πόλης.
Η Φιλαρμονική του Δήμου, η Πανδώρα, είναι η παλιότερη στην Ελλάδα και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις και εορτές της πόλης.
Οικονομία
Η πόλη και η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα, είναι γνωστή για την συνεισφορά της στην ηλεκτρική ενέργεια της χώρας, και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δουλεύει στα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια της Δ.Ε.Η., που παράγουν ηλεκτρισμό με πρώτη ύλη το λιγνίτη. Άλλα προϊόντα της περιοχής είναι τα μάρμαρα, ο κρόκος, φρούτα, κρασιά και διάφορα εξειδικευμένα βιοτεχνικά είδη. Η περιοχή της Κοζάνης είναι η μοναδική κροκοκαλλιεργούμενη περιοχή της χώρας μας σε μερικά χωριά της οποίας (Κρόκος, Καρυδίτσα, Αγία Παρασκευή, Ανω Κώμη, Κάτω Κώμη, Λευκοπηγή, Πετρανά κ.λπ.) γίνεται από πάρα πολλά χρόνια συστηματική καλλιέργεια του φυτού. Πολλές Τράπεζες έχουν υποκαταστήματα στην πόλη, ενώ σημαντικός για την τοπική οικονομία είναι και ο ρόλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Νομού Κοζάνης. Κάθε Σεπτέμβριο στην περιοχή Κοίλα, Κοζάνης, στο Εκθεσιακό Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, γίνεται η εμπορική έκθεση, όπου συμμετέχουν με τοπικά προϊόντα έμποροι από την Ελλάδα αλλά και από άλλα κράτη των Βαλκανίων.Αθλητικές ενώσεις
Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013
Απολογείται αύριο ο γερμανός κατάσκοπος στη Χίο
08:30 - Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2013
Φωτογράφιζε και έστελνε στην Τουρκία στρατόπεδα του νησιού
Για αύριο πήρε προθεσμία να απολογηθεί ο 72χρονος γερμανός κατάσκοπος των Τούρκων στη Χίο, ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια φωτογράφιζε στρατόπεδα στο νησί και εγκαταστάσεις κοινωφελών Οργανισμών και παρέδιδε το υλικό σε Τούρκους.
Ο 72χρονος συνελήφθη στο χωριό Αρμόλια και από την εξέταση των δύο φωτογραφικών μηχανών, καθώς και καρτών αποθήκευσης, που είχε κατά τη σύλληψη του, διαπιστώθηκε ότι την 1η Αυγούστου είχε φωτογραφήσει στρατόπεδο της περιοχής και σε προγενέστερο χρόνο φράγμα και δρόμους, που βρίσκονται περιμετρικά στρατοπέδου, σε άλλη περιοχή της Χίου.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του του στη Χίο, αλλά και στην κατοχή του βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν :
• 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
• 2 φωτογραφικές μηχανές,
• 14 κάρτες μνήμης ,
• 5 usb sticks,
• 5 τουριστικοί χάρτες της Χίου,
• 2 κινητά τηλέφωνα και
• 1 ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, οι φωτογραφήσεις γίνονταν για λογαριασμό αγνώστων Τούρκων, οι οποίοι τον είχαν προσεγγίσει το καλοκαίρι του 2010, προκειμένου να τους παραδίδει το φωτογραφικό υλικό, έναντι χρηματικής αμοιβής, που κυμαίνονταν από 500 έως 1.500 ευρώ, για κάθε αποστολή. Το υλικό αποστέλλονταν, είτε μέσω κωδικοποιημένου e-mail, το οποίο στη συνέχεια διέγραφε, είτε παραλαμβάνονταν από 5 άγνωστους σε αυτόν Τούρκους, άλλοτε στη Χίο και άλλοτε στη Τουρκία.
Επιπλέον, από την έρευνα στο προσωπικό του e-mail, προέκυψε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα, σε άγνωστο μέχρι στιγμής αποδέκτη, το οποίο περιείχε στοιχεία για ελληνικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά οχήματα, που βρίσκονται στη Χίο.
Στο ίδιο μήνυμα περιέγραφε συνοπτικά, το περιστατικό εντοπισμού και σύλληψης, από τις ελληνικές Αρχές, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, 2 Τούρκων και 2 Ελλήνων, οι οποίοι μετέφεραν με σκάφος πολεμικό υλικό.