Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013
ΣΟΚ: Την κατασπάραξε καρχαρίας λίγο πριν βγει από την θάλασσα

Το συμβάν έλαβε χώρα στην πόλη Recife της Βραζιλίας όπου η 18χρονη Μπρούνι Γκόμπι βρήκε τραγικό θάνατο.
Η 18χρονη κινδύνευσε με πνιγμό και στην ώρα που οι ναυαγοσώστες την είχαν προσεγγίσει και την έβγαζαν από το νερό, τότε ένας καρχαρίας την δάγκωσε με αποτέλεσμα να της κόψει το δεξί πόδι.
Η Μπρούνι μεταφέρθηκε αιμόφυρτη στο νοσοκομείο όπου και εξέπνευσε.
ΔΕΙΤΕ: Το συγκινητικό μήνυμα ενός κλέφτη στα Χανιά

Τίτλος σε αυτό το θέμα θα ταίριαζε και το "και οι κλέφτες έχουν ιερά και όσια"!
Ο κλέφτης επέστρεψε αυτό που έκλεψε και ζήτησε και "ΧΗΛΙΑ ΣΗΓΝΟΜΗ".
Αυτό ακριβώς έγραφε το σημείωμα που συνόδευε τη λειψανοθήκη που είχε κλαπεί και φαίνεται ότι μετανιωμένος ο δράστης την επέστρεψε.
Πριν από λίγες ημέρες κλέφτες είχαν αρπάξει από το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, το χρηματοκιβώτιο που περιείχε μέσα και τη λειψανοθήκη.
Προφανώς, όταν αντιλήφθηκαν στη συνεχεία περί τίνος επρόκειτο, επέστρεψαν τη λειψανοθήκη με το σημείωμα που ζητούσε χίλια συγγνώμη, προκαλώντας συγκίνηση.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε εκ μέρους του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού, φανερά συγκινημένος, ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, εξέφρασε τη χαρά του για την επιστροφή της λειψανοθήκης.
Ωστόσο, έκανε έκκληση να επιστραφεί και το μεγαλύτερο μέρος του λειψάνου που βρισκόταν μέσα σε αυτήν.
νι καύσωνας ενόψει με 38 βαθμούς Κελσίου
Μετά το φθινοπωρινό σκηνικό, η «τροπική» διάθεση του καιρού, φέρνει μίνι καύσωνα. Η θερμοκρασία αναμένεται την Παρασκευή, κατά τόπους, να αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου.
Για αύριο Τετάρτη ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι επίσης αίθριος, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών την Παρασκευή στα βόρεια ορεινά.
Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου και στα κεντρικά και νότια κατά τόπους τους 38 βαθμούς Κελσίου.
Το Σαββατοκύριακο αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά.

Γιατί το ποτό «σηκώνει» τσιγάρο
Όπως ξέρουν καλά οι καπνιστές, λαχταρούν περισσότερο τη νικοτίνη όταν πίνουν – και λαχταρούν περισσότερο ένα ποτό όταν καπνίζουν. Έως τώρα ήταν άγνωστο το γιατί, αλλά αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την αιτία.
Ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ, στο Τέξας, ανακάλυψαν ότι οι ορμόνες του στρες και το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου είναι υπεύθυνα γι’ αυτή τη διασταυρούμενη λαχτάρα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση τσιγάρου και ποτού χορηγώντας νικοτίνη σε αρουραίους και προσφέροντάς τους στη συνέχεια αλκοόλ.
Όπως διαπίστωσαν, τα ζώα που είχαν εκτεθεί στη νικοτίνη έπιναν αλκοόλ πιο συχνά απ’ ό,τι άλλα ζώα τα οποία δεν είχαν εκτεθεί στην ουσία. Επιπλέον, η νικοτίνη αύξανε το ενδιαφέρον των ζώων για το αλκοόλ ακόμα και όταν τους το πρόσφεραν 15 ώρες μετά τη χορήγησή της.
Χρειάζονται όμως μόλις 90 λεπτά για να αποβληθεί η νικοτίνη από τον οργανισμό ενός αρουραίου – και αυτό υποδηλώνει ότι η ουσία αλλάζει την αντίδραση του εγκεφάλου στο αλκοόλ, ακόμα και όταν δεν βρίσκεται πλέον στο σώμα.
Η νικοτίνη, όμως, είχε μία ακόμα συνέπεια, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Neuron»: επιβράδυνε την αντίδραση του κέντρου ευχαρίστησης του εγκεφάλου στο αλκοόλ που καταναλωνόταν.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν κάποιος πίνει αλκοόλ, διεγείρεται το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου το οποίο παίζει ρόλο για την ανάπτυξη αισθημάτων ευχαρίστησης, επιβράβευσης, αλλά και εθισμού.
Το αλκοόλ τα κάνει όλ’ αυτά διεγείροντας τα επίπεδα μιας ουσίας που λέγεται ντοπαμίνη. Ωστόσο, ο μηχανισμός αυτός ήταν επιβραδυμένος μετά την έκθεση στην νικοτίνη, οπότε τα ζώα έπιναν πιο συχνά αλκοόλ για να νιώσουν ευχαρίστηση.
Για να συμβούν αυτές οι αντιδράσεις, όμως, η νικοτίνη αύξανε τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό των ζώων.
Όλ’ αυτά σε συνδυασμό μεταξύ τους υποδηλώνουν πως όταν κάποιος καπνίζει και πίνει, χρειάζεται ολοένα μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ για να νιώσει ευχαρίστηση – και ίσως έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον εθισμό, έγραψαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα δρα Τζων Α. Ντάνι.
Στο Παλάτι του Κένσιγκτον η Ελισάβετ

Πήγε να δει το δισεγγονό της και διάδοχο του θρόνου
Στο Παλάτι του Κένσιγκτον μετέβη πριν από λίγη ώρα η Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ, η οποία πήγε να δει για πρώτη φορά το δισεγγονό της και διάδοχο του θρόνου, τον τρίτο στη διαδοχή, μετά τον παππού του, Κάρολο, και τον μπαμπά του, Γουίλιαμ.
Όπως μεταδίδει το Sky News, η Βασίλισσα έκανε μία σύντομη επίσκεψη στο Παλάτι του Κένσιγκτον για να δει για πρώτη φορά το δύο ημερών μωρό που έχει προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού, αλλά και στοιχημάτων στη Μεγάλη Βρετανία.
Τρίτη 23 Ιουλίου 2013
Η Rihanna ως Catwoman...

Στο επίκεντρο πάλι οι στιλιστικές της επιλογές
Έχει άγρια ομορφιά που «κόβει» την ανάσα… και μόνο αυτή θα μπορούσε να κάνει μόδα τη στολή της Catwoman στη σύγχρονη όμως εκδοχή της.
Μιλάμε φυσικά για τη Rihanna που εμφανίστηκε με ολόσωμη τιγρέ φόρμα σε φούξια αποχρώσεις με ένα άνοιγμα στο στέρνο που άφηνε να φανεί το τατουάζ της.
Και μπορεί η φόρμα να μην ήταν τόσο κυριλέ, ωστόσο το μαλλί και το μακιγιάζ της τραγουδίστριας ήταν πραγματικά «στην τρίχα».
Η Rihanna ήταν πολύ φιλική με τον κόσμο ενώ δεν δίστασε να δώσει ένα φιλί και σε θαυμαστή της…
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013
Κυριακή 21 Ιουλίου 2013
Βάζει «φωτιά» στις φαντασιώσεις η Γεωργία Σάλπα

Ποζάρει με άκρως προκλητική αμφίεση
Σέξι φωτογράφιση για ακόμα μια φορά για την Γεωργία Σάλπα. Η πρώην παίκτρια του βρετανικού Big Brother ποζάρει φορώντας ένα άκρως προκλητικό μαύρο μαγιό, ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι και η φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται με ένα καφέ δερμάτινο μπουφάν, ενώ από κάτω είναι με τα εσώρουχο και αθλητικά παπούτσια.
Η 28χρονη Γεωργία Σάλπα που γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσ
ε στο Δουβλίνο ήρθε πέμπτη σε δημοσκόπηση για τις εκατό πιο σέξι γυναίκες του πλανήτη παγκοσμίως.
Σάββατο 20 Ιουλίου 2013
Η Σαντορίνη στην 4η θέση των 10 καλύτερων νησιών του κόσμου
Από την έκτη στην τέταρτη θέση «ανέβηκε» μέσα σε ένα χρόνο η Σαντορίνη στην παγκόσμια κατάταξη του ταξιδιωτικού περιοδικού «Travel & Leisure», γνωρίζοντας ακόμη μια διάκριση.
Η κατάταξη της Σαντορίνης ανάμεσα στα 10 καλύτερα νησιά του κόσμου αποτελεί μια ακόμη επιβράβευση της ομορφιάς του τόσο ιδιαίτερου αιγαιοπελαγίτικου τοπίου, γεγονός που την εντάσσει στο «Hall of Fame» του γνωστού ταξιδιωτικού περιοδικού
Την 1η και την 2η θέση στη λίστα με τα καλύτερα νησιά κατέχουν οι νήσοι Παλάγουαν (με σκορ 96.04) και Μποράκαϊ στις Φιλιπίνες (93.58), την 3η θέση το νησί Μάουι της Χαβάης (89.83). Την Σαντορίνη (89.37), ακολουθούν η νήσος Πρίγκιπα Εντουαρντς στον Καναδά (89.23), το Μπαλί της Ινδονησίας (88.70) και η νήσος Καουάι κοντά στη Χαβάη (88.50).
Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Σικελία της Ιταλίας (88.06) στην 8η θέση, το Κο Σαμούι της Ταϊλάνδης (87.43) στην 9η και τα νησιά Γκαλαπάγος (με σκορ 86.95) στην 10η θέση.
Όσον αφορά στις δέκα καλύτερες πόλης της Ευρώπης, την 1η θέση κατέχει η Κωνσταντινούπολη, την 2η η Φλωρεντία, την 3η η Ρώμη, την 4η η Βαρκελώνη, την 5η το Παρίσι, την 6 η Βενετία, την 7η η Πράγα, την 8 το Μπριζ του Βελγίου, την 9η η Βιέννη και την 10η το Λονδίνο.
Η απονομή των βραβείων «World's Best Awards 2013» του περιοδικού «Travel& Leisure» έγινε την Πέμπτη το βράδυ στο Μανχάταν.
ads not by this site Νέες αυξήσεις στους λογαρισμούς της ΔΕΗ - 18 ευρώ/τετράμηνο λόγω τέλους στις ΑΠΕ

Σε επιβάρυνση της τάξης των 18 ευρώ ανά τετράμηνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για ένα μέσο καταναλωτή (1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο) οδηγεί η αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ), που αποφάσισε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).Η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε σε 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο (προκύπτει δηλαδή μέση αύξηση 60%). Έγιναν ωστόσο και μειώσεις για τις βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης.
Αναλυτικά οι νέες τιμές για το ΕΤΜΕΑΡ ισχύουν για το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν ως εξής, ανά κατηγορία πελατών:
-Υψηλής Τάσης 1,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 3,55, μείωση 49%).
-Αγροτικής χρήσης (Μέση Τάση) 6,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 5,57, αύξηση 25%).
-Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης (βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες) 8,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 7,76, αύξηση 14%).
-Αγροτικής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 7,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 6,48, αύξηση 13%)
-Οικιακής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 9,53 αύξηση 118%)
-Λοιπές χρήσεις Χαμηλής Τάσης (γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) 21,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 14,91, αύξηση 46%).
Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι η αύξηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που προέκυπτε με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), η οποία έφθανε μεστοσταθμικά στα 23,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με γνώμονα την ανάγκη (που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση) να μηδενιστεί ως το τέλος του 2014 το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Το έλλειμμα εξακολουθεί να διογκώνεται παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς συνεχίζεται η εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ.), οι οποίες αποζημιώνονται για την ενέργεια που παράγουν με υψηλές, εγγυημένες τιμές.
Η Αρχή επισημαίνει σχετικά ότι οι αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ «είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων». Σημειώνει ωστόσο ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ανακοπεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.
Πηγές του υπουργείου Ενέργειας ανέφεραν ότι το μέσο κόστος παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις συμβατικές πηγές ενέργειας, με το υψηλότερο κόστος να χρεώνεται στα φωτοβολταϊκά (το 2012 στοίχησαν περίπου 420 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και λιγότερο στα αιολικά (90 ευρώ). Για την κάλυψη του ελλείμματος που προκύπτει από την επιδότηση των ΑΠΕ, η Πολιτεία έχει λάβει σειρά μέτρων, όπως η μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς, η αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών, η επιβολή ειδικού τέλους στο λιγνίτη και η διοχέτευση του 25% του τέλους ΕΡΤ (η είσπραξη του οποίου έχει ωστόσο ανασταλεί) στο λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών.
H Βρετανία μόλις επένδυσε $91.2 εκ. στην κατασκευή του απόλυτου επιβατικού υπερ-αεροσκάφους [βίντεο]
Στόχος του πρότζεκτ είναι η κατασκευή ενός αεροσκάφους που θα έχει τη δυνατότητα να πετάξει στο απώτερο διάστημα, μεταφέροντας εκατοντάδες επιβάτες σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μέσα σε 4 ώρες.
Το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο ανακοινώθηκε την Τετάρτη, αποτελεί πρωτοβουλία της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, βοηθώντας έτσι την Βρετανική αεροδιαστημική εταιρεία Reaction Engines να κατασκευάσει ένα μηχανικό σύστημα προώθησης που θα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες απ' ό,τι είναι δυνατό σήμερα, φτάνοντας σε επίπεδα Mach 5!
H μηχανή θα φέρει την ονομασία Sabre και θα κινεί ένα σκάφος μήκους 85 μέτρων, ονόματι Skylon, το οποίο θα απογειώνεται και θα προσγειώνεται οριζόντια, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής του θα φτάσει το 1.1 δισ. δολάρια.
Οι πρώτες δοκιμές προγραμματίζονται για το 2020.
Δείτε το βίντεο:
Σκοτεινή πόλη στη Νορβηγία θα έχει για πρώτη φορά ήλιο το χειμώνα, χάρη σε καθρέφτες
Πώς είναι πέντε μήνες χωρίς ήλιο; Οι 3.500 κάτοικοι της πόλης Ργιούκαν στη Νορβηγία ξέρουν πολύ καλά την απάντηση, καθώς περνούν κάθε χρόνο μία τέτοια περίοδο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης όμως, αυτό θα αλλάξει. Και το φως του ήλιου θα φτάσει στην κεντρική πλατεία χάρη σε μερικούς καθρέφτες.
Το πρόβλημα για το Ργιούκαν είναι η θέση στην οποία βρίσκεται, στο βάθος μίας κοιλάδας που είναι περικυκλωμένη από τεράστιους ορεινούς όγκους. Εξαιτίας αυτού, οι αχτίδες του ήλιου δεν φτάνουν ως την πόλη για πέντε μήνες κάθε χρόνο.
Με 835.000 δολάρια αυτό θα αλλάξει. Τόσο κοστίζουν οι καθρέφτες που θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία στα κοντινά βουνά για να κατευθύνουν τις αχτίδες του ήλιου προς το κέντρο της πόλης. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily mail, ένας ηλιακός αισθητήρας θα ανιχνεύει τη διαδρομή του ήλιου, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι κάτοικοι του Ργιούκαν θα απολαμβάνουν το φυσικό φως. Προς το παρόν τα ελικόπτερα τοποθετούν τους καθρέφτες και η πρώτη δοκιμή θα γίνει το Σεπτέμβριο.

ads not by this site 7 στοιχεία που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σαυ… εάν θέλεις να παραμείνεις υγιής.

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό έχουν συσχετιστεί με την υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος. Η υπέρταση θεωρείται παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Με τη σωστή διατροφή μπορείτε να αντιμετωπίσετε την υπέρταση και να κάνετε γενικότερο καλό στην υγεία σας.
Κάλιο
Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες επτά βασικών θρεπτικών συστατικών. Το κάλιο είναι ένα εξ αυτών. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το κάλιο μπορεί να συντελέσει στην τήρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης κάνει καλό στην γονιμότητα και την μυϊκή και νευρική λειτουργία. Μπορείτε να βρείτε το κάλιο σε τροφές όπως: γάλα, πατάτες, γλυκοπατάτες, αβοκάντο, μπανάνες και όσπρια.
Μαγνήσιο
Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν συσχετιστεί με προβλήματα υγείας όπως η οστεοπόρωση, η υπέρταση, ο διαβήτης, οι μυϊκές κράμπες και η καρδιακή νόσος. Ορισμένοι άνθρωποι και ειδικά οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από στομαχικά ή γαστρεντερικά προβλήματα ή εκείνοι που καταναλώνουν συχνά αλκοόλ, διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας μαγνησίου. Φάτε λοιπόν συχνά σπανάκι, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, αμύγδαλα, και αρακά.
Βιταμίνη Α
Υπάρχουν δύο είδη βιταμίνης Α, η ρετινόλη και τα καροτενοειδή, όπως η β-καροτένη. Η τελευταία εντοπίζεται εν αφθονία σε πολλά λαχανικά και φρούτα με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, όπως γλυκοπατάτες, καρότα, κολοκύθα, καθώς επίσης στο σπανάκι και το μπρόκολο. Η βιταμίνη Α είναι το «κλειδί» για καλή όραση, γερό ανοσοποιητικό σύστημα και ιστούς.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την σωστή ανάπτυξη των οστών, των μυών και των νευρικών ινών, καθώς και για το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και το σώμα μας μπορεί να παράγει βιταμίνη D από την έκθεση στο ηλιακό φως, οι ειδικοί συστήνουν και άλλες πηγές πρόσληψης. Καλές φυσικές πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο κολιός, τα μανιτάρια, το συκώτι, το τυρί και ο κρόκος του αβγού. Επίσης θα βρείτε εμπλουτισμένα με βιταμίνη D τρόφιμα, όπως γάλα, χυμό πορτοκάλι και δημητριακά.
Ασβέστιο
Είναι γνωστό ότι το ασβέστιο κάνει καλό στα οστά και τα δόντια. Αλλά βοηθά επίσης στην διατήρηση καλής μυϊκής λειτουργίας και καρδιακού ρυθμού. Μπορεί επίσης να προλάβει την υπέρταση. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλή πηγή ασβεστίου, όπως επίσης το μπρόκολο, ο σολομός και το λάχανο. Και μια συμβουλή: χωρίς επάρκεια βιταμίνης D ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής.
Βιτμίνη C
Η βιταμίνη C, ίσως δε μπορεί να προλάβει το κοινό κρυολόγημα, αλλά μελέτες έχουν αποδείξει ότι μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του. Θα την βρείτε σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Ενισχύει την οστική ανάπτυξη και τους ιστούς του οργανισμού. Ως αντιοξειδωτικό προστατεύει τα κύτταρα από πιθανές βλάβες.
Φυτικές Ίνες
Οι φυτικές ίνες των δημητριακών και των οσπρίων έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Συντελούν σε μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου. Επίσης συντελούν σε μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη και διαφόρων μορφών καρκίνου. Είναι ιδανική τροφή για την απώλεια βάρους, αφού τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες δημιουργούν κορεσμό για περισσότερη ώρα, ενώ έχουν λιγότερες θερμίδες. Προσοχή όμως, γιατί τα συμπληρώματα φυτικών ινών μειώνουν την απορρόφηση των φαρμάκων και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής από τον οργανισμό, αν λαμβάνονται ταυτόχρονα.
Το Τρίτο Ράιχ πήρε από την Ελλάδα τουλάχιστον 200 εκατομμύρια χρυσά μάρκα, δανεικά και αγύριστα

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής εκτός από την κάλυψη των δαπανών για τη διαβίωση των γερμανικών στρατευμάτων, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να δώσει στους Γερμανούς ένα σημαντικό ποσό ως δάνειο, μέρος του οποίου χρησιμοποιήθηκε και για τον πόλεμο στη Βόρεια Αφρική.
Ο Ξενοφών Ζολώτας είχε αποκαλύψει (Ο απόρρητος φάκελος του δανείου, «Το Βήμα», 2 Ιουνίου 1991) ότι «ακόμα και ο ίδιος ο Χίτλερ όχι μόνο είχε αναγνωρίσει τα δάνεια του Γ' Ράιχ από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά είχε δώσει εντολή και είχε αρχίσει η διαδικασία εξόφλησής τους».
Η Ελλάδα από τη λήξη του Πολέμου δεν έπαυσε να «υπενθυμίζει» στη Γερμανία την εκκρεμότητα του κατοχικού δανείου. Το 1964 συγκροτήθηκε και επιτροπή νομικών, η οποία αποφάνθηκε ότι τα κατοχικά δάνεια αποτελούν συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας, άσχετη με τις επανορθώσεις και αποζημιώσεις.
Ακόμη και επί Κατοχής ο πληρεξούσιος του Ράιχ στην Ελλάδα Αλντερπουργκ, με γραπτό υπόμνημά του στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, τον Ιούλιο 1964, είχε αναφέρει ότι η οφειλή της Γερμανίας στην Ελλάδα από το δάνειο ανερχόταν σε 200 εκατ. χρυσά μάρκα, δηλαδή σε 400 εκατ. σταθερά μεταπολεμικά μάρκα.
Η πρώτη επίσημη ανακίνηση του θέματος του δανείου έγινε το 1964, με εντολή της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, από τον καθηγητή Αγγελο Αγγελόπουλο σε φορολογικό συνέδριο στο Αμβούργο. Ο διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ράινχαρτ του απάντησε ότι το 1958 η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε παραιτηθεί από τις αξιώσεις για το κατοχικό δάνειο με αντάλλαγμα γερμανικό δάνειο 200 εκατ. μάρκων!
Ο Ράινχαρτ επιβεβαίωσε αυτή την εκδοχή με επιστολή στον Γεώργιο Παπανδρέου, η οποία κατέληγε: «Υπό τας προϋποθέσεις αυτάς δεν πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνησις, επικαλούμενη τη συμφωνία της Ρώμης θα ηδύνατο να επιτύχει τις αξιώσεις της. Θα ήτο, επομένως, προτιμότερον να μη επανέλθει επί της υποθέσεως».
Ο Αγγελόπουλος ερεύνησε το θέμα στους εμπιστευτικούς φακέλους των συνομιλιών Αντενάουερ - Καραμανλή. Δεν υπήρχε αναφορά σε παραίτηση Καραμανλή. Οι Γερμανοί απάντησαν ότι ήταν προφορική!
Δώδεκα φορές οι κυβερνήσεις ανακίνησαν το θέμα του κατοχικού δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας. Τελευταία φορά, το 2001, η κυβέρνηση Σημίτη συγκρότησε επιτροπή, η οποία συνέταξε υπόμνημα που επιδόθηκε στον καγκελάριο Σρέντερ. Ο αείμνηστος καθηγητής Γιώργος Παπαδημητρίου που μετείχε στην επιτροπή περιέγραψε την αντίδραση των Γερμανών: «Σαν να υψώθηκε μπροστά μας ένας γυάλινος πύργος - ξαφνικά πάγωσαν τα χαμόγελα των συνομιλητών μας, απέκλεισαν κάθε σχετική συζήτηση».
Το ξέχασαν
Το δάνειο υπεγράφη με όλους τους τύπους, η Ελλάδα πλήρωνε αναγκαστικά αλλά και οι Γερμανοί σύμφωνα με την πρόβλεψη άρχισαν να ξεπληρώνουν τις οφειλές τους. Υστερα βέβαια το χρέος... έπεσε στη λήθη της ιστορίας και το κατοχικό δάνειο ουδέποτε αποπληρώθηκε.
«Από το 1941 η Ελλάδα βίωνε έναν τρομακτικό λιμό. Ακόμα και ο διαβόητος υπουργός προπαγάνδας των ναζί ο Γκέμπελς έγραφε στο ημερολόγιό του για την Ελλάδα όπου «η πείνα έχει καταστεί ενδημική νόσος. Στους δρόμους της Αθήνας οι άνθρωποι πεθαίνουν κατά χιλιάδες από εξάντληση». Το Λονδίνο είχε κηρύξει την Ελλάδα σε επισιτιστική καραντίνα με στόχο να πλήξει την οικονομία του Αξονα, αλλά και να υποκινήσει στην Ελλάδα την αντίσταση.
Ο υποσιτισμός απασχολούσε τους Γερμανούς στο μέτρο που αυτός μπορούσε να υποκινήσει λαϊκές αναταραχές. Παράλληλα και ο Μουσολίνι πίεζε τον Χίτλερ να μειώσει τις δαπάνες κατοχής στην Ελλάδα και η κυβέρνηση Τσολάκογλου διαμαρτυρόταν για τα υπέρογκα έξοδα κατοχής» σημειώνει ο κ. Τάσος Ηλιαδάκης, συγγραφέας αποκαλυπτικών έργων και βιβλίων για τα γεγονότα της εποχής.
Πότε υπεγράφη το δάνειο
Στις 14.3.1942 τερματίζεται η Συνδιάσκεψη της Ρώμης με την υπογραφή και του κατοχικού δανείου. Τη σύμβαση υπέγραψαν οι πληρεξούσιοι της Ιταλίας και της Γερμανίας στην Ελλάδα, αντίστοιχα Γκίτζι και Αλτενμπουργκ. Στους άμεσα ενδιαφερόμενους, στην Ελλάδα δηλαδή, η συμφωνία ανακοινώθηκε εννέα ημέρες μετά.
Σύμφωνα με αυτήν:
Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται κατά μήνα να καταβάλλει έξοδα κατοχής 1,5 δισ. δρχ., ποσό το οποίο θα κατανέμεται εξίσου μεταξύ των δύο Δυνάμεων Κατοχής (άρθρο 2).
Οι αναλήψεις από την Τράπεζα της Ελλάδος άνω του ποσού αυτού θα χρεώνονται ως δάνειο στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας σε δραχμές άτοκες (άρθρο 3).
Η επιστροφή των δανειακών αναλήψεων θα γίνει αργότερα (άρθρο 4).
Η συμφωνία ισχύει αναδρομικά από 1.1.1942 (άρθρο 5).
Η πρώτη τροποποίηση
«Ηταν συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, που επιβάλλεται στην Ελλάδα. Δηλαδή είναι αναγκαστικό δάνειο. Υπόχρεος καταβολής του είναι η Ελληνική Κυβέρνηση και όχι η Τράπεζα της Ελλάδος. Επομένως ο νόμιμος διεκδικητής του είναι η ελληνική κυβέρνηση. Το ύψος των συνολικών αναλήψεων και πότε αυτές θα σταματήσουν δεν προσδιορίζονται. Οι αναλήψεις γίνονται κατά μήνα και δεν προσδιορίζεται ούτε το ύψος των άνω του 1,5 δισ. δρχ. ποσού ούτε το για πόσους μήνες θα έπαιρναν αυτά οι Αρχές Κατοχής» εξηγεί ο κ. Ηλιαδάκης. «Η χρέωση θα γίνεται σε δραχμές. Οι δραχμές όμως αυτές αντιστοιχούσαν σε εντελώς καθορισμένο ποσό μάρκων που ήδη είχαν απαιτήσει οι Γερμανοί από την ΤτΕ η οποία υποχρεώνεται ''όπως ρυθμίζει κατά τοιούτον τρόπον την επάρκειαν του χαρτονομίσματος εις δραχμάς ώστε να εξασφαλισθή μηνιαίως, διά τας ανάγκας του γερμανικού στρατού, ποσόν 25 εκ. μάρκων''. Επομένως η απαίτηση είναι σε μάρκα και το 1,5 δισ. δρχ. της συμφωνίας της Ρώμης δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα 25 εκ. μάρκα».
Ο αδηφάγος πληθωρισμός όμως εξανέμιζε το ποσό του 1,5 δισ. δρχ. και τελικά η συμφωνία από 2 Δεκεμβρίου 1942 θα τροποποιηθεί «κοινή συναινέσει». Ετσι το 1,5 δισ. δρχ. θα γίνει 8 δισ., τα οποία θα αναπροσαρμόζονται με κινητή τιμαριθμική κλίμακα από τα αγαθά που κατονομάζει. Επομένως τα άνω των 8 δισ. δρχ. ποσά, όπως αυτά προσδιορίζονται από την τροποποίηση, θα χρεώνονται ως δάνειο. Τα δανειακά ποσά που ήδη είχαν πάρει, όπως και αυτά που θα πάρουν μέχρι την 31.3.1943, θα αρχίσουν να εξοφλούνται από τον Απρίλιο του 1943 με δόσεις.
Συνεπώς το αρχικό αναγκαστικό δάνειο μεταπίπτει σε κανονικό συμβατικό δάνειο και τα ποσά είναι σε σταθερό νόμισμα. «Τα δανειακά ποσά σταματούν την 1.4.1943, οπότε αρχίζει η άτοκος επιστροφή τους. Επειδή οι δανειακές αναλήψεις δεν σταμάτησαν, αν και πραγματοποίησαν δέκα εννέα επιστροφές (19), οπότε και σταμάτησαν την καταβολή των υπολοίπων. Από τότε το δάνειο καθίσταται έντοκο λόγω υπερημερίας», υπογραμμίζει ο κ. Ηλιαδάκης για την περίοδο που οι ναζί πλήρωναν μεν τις δόσεις του χρέους τους, αλλά έπαιρναν αναγκαστικά όλο και περισσότερα.
Ανατροπή στη φορολογία των ΙΧ -Θα πληρώνουμε με βάση την αξία και όχι τον κυβισμό
Ριζικές αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης της κατοχής και χρήσης Ι.Χ. αυτοκινήτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο, οι αξίες των Ι.Χ. θα λαμβάνονται υπόψη με βάση προκειμένου να προσδιορίζονται τα τεκμήρια διαβίωσης, ο φόρος πολυτελείας και τα τέλη κυκλοφορίας, εξέλιξη, η οποία σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ενδέχεται να οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα αυτοκίνητα χαμηλού και μεσαίου κυβισμού και στη φορολογική ελάφρυνση των Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος οι ανατροπές στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων έχουν ήδη δρομολογηθεί από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.
Η επιτροπή έχει δεσμευτεί να παραδώσει το πόρισμά της στα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε οι αλλαγές να ενσωματωθούν στο επόμενο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.
Τα σενάρια που ήδη εξετάζει η επιτροπή προβλέπουν ότι για τον προσδιορισμό της αγοραίας αξίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων μπορούν να ληφθούν υπόψη οι τιμοκατάλογοι που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να υπολογίζουν τις αποζημιώσεις, ή οι εργοστασιακές τιμές με βάση τις οποίες υπολογίζεται το τέλος ταξινόμησης κατά των εκτελωνισμό των αυτοκινήτων ή συνδυασμός και των δύο πηγών πληροφόρησης.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013
ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Το μυστήριο του νησιού του Πάσχα
Η άφιξη
Το Νησί του Πάσχα βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό, μεταξύ της Χιλής και της Ταϊτής. Διαμορφωμένο από μία σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων, ήταν κατοικήσιμο μόνο από πουλιά και λιβελλούλες της θάλασσας για εκατομμύρια χρόνια. Οι απότομες πλαγιές του, κάποτε εθεάθησαν με μεγάλη ικανοποίηση από μια κουρασμένη ομάδα πολυνησιακών ναυτικών. Γιατί αυτοί οι ναυτικοί εγκατέλειψαν την αρχική τους χώρα, για πόσο καιρό έμειναν στο νησί του Πάσχα, ή γιατί έφυγαν τόσο απότομα, είναι μερικές ερωτήσεις στις οποίες δεν θα έχουμε ποτέ την απάντηση. Το νησί του Πάσχα είναι ένα από τα πιο απομονωμένα κατοικημένα νησιά στον κόσμο.
Η γεωγραφική θέση του Νησιού του Πάσχα πάνω στη Υδρόγειο
Το νησί ονομάζεται από τους σημερινούς ντόπιους κατοίκους, ως "Ράπα Νούι" (Rapa Nui), το οποίο σημαίνει στην γλώσσα τους "Μεγάλο Νησί". Βρίσκεται περίπου 3.700 χλμ δυτικά από τις δυτικές ακτές της Νοτίου Αμερικής (Χιλή), και 3.200 χλμ νοτιοανατολικά από την Γαλλική Πολυνησία. Έχει τριγωνικό σχήμα, έτσι όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, και έχει τρεις κρατήρες από ηφαίστεια, έναν σε κάθε άκρη του. Το όνομά του (Νησί του Πάσχα ή Easter Island στα Αγγλικά), το έχει πάρει από το γεγονός, ότι ανακαλύφθηκε εκ νέου, από τους Ευρωπαίους (και πιο συγκεκριμένα από έναν Ολλανδό καπετάνιο ονόματι Ρόγκεβεν), την Κυριακή του Πάσχα το 1722.
Οι κάτοικοι του Ράπα Νούι, ταξιδέψανε από αλλά νησιά της Πολυνησίας μέσα σε διπλά μεγάλα ξύλινα κανό. Σύμφωνα με την προφορική ιστορία του νησιού, ένα άτομο ονομαζόμενο Χότου Ματούα, ήταν ο πρώτος κάτοικος του νησιού. Οι αρχαιολόγοι είναι σίγουροι, ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού έφτασαν σε αυτό, το 400 με 800 μ.Χ.
Το νησί του Πάσχα έτσι όπως φαίνεται από δορυφόρο.
Οι ιεραπόστολοι έκαναν την περισσότερη ζημία στην ιστορία του νησιού, ακόμα και από τους περουβιανούς εμπόρους σκλάβων, οι οποίοι σκλάβωσαν και εμπορεύτηκαν τους περισσότερους από τους κατοίκους του νησιού. Οι ιεραπόστολοι είναι αυτοί που προχώρησαν στην καταστροφή όλων των ξύλινων γλυπτών, θρησκευτικών χειροποίητων αντικειμένων και επιπλέον αρκετών επιγραφών γνωστών ως Rongo - Rongo, οι οποίες αποτελούσαν ένα αρχείο της χαμένης γλώσσας του Rapa Nui. Έτσι λίγες από αυτές τις επιγραφές σώζονται σήμερα, τόσες που κανένας δεν είναι σε θέση να τις αποκρυπτογραφήσει. Οι πρώτοι άποικοι βρήκαν ένα πλούσιο σε βλάστηση νησί, γεμάτο με γιγαντιαίους φοίνικες, που χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν τις βάρκες και τα σπίτια τους. Διάφορες κοινότητες διαμορφώθηκαν καθώς ο πληθυσμός αυξανότανε και διάφορα πληθυσμιακά κέντρα δημιουργήθηκαν σε διάφορες περιοχές του νησιού. Ένα πράγμα τους έδενε όλους μαζί, η κατασκευή αγαλμάτων τα οποία ονομάζονται "Μοάη" (Moai) και η λατρεία που διαμόρφωσαν γύρω από αυτά.
Τα περίφημα αγάλματα του νησιού του Πάσχα.
Μερικά από τα πολλά αγάλματα του νησιού
Κατασκευή των αγαλμάτων
Είναι ασαφές γιατί οι κάτοικοι του νησιού του Πάσχα κατασκεύαζαν αγάλματα σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Το πως κατασκευάζονταν, είναι σχεδόν γνωστό. Κάθε άγαλμα φτιαχνότανε στο λατομείο. Η μαλακή ηφαιστειακή τέφρα ήταν τέλειο υλικό για τη γλυπτική αγαλμάτων. Χρησιμοποιούσανε μία σκληρότερη ηφαιστειακή πέτρα, για να σκαλίσουν το άγαλμα στον βράχο. Τελικά όταν ένα άγαλμα τελείωνε, αποκόπτονταν από τον βράχο και το μετακινούσανε προσεκτικά χρησιμοποιώντας τους γιγαντιαίους κορμούς των φοινίκων για να τα κυλούνε στο έδαφος. Στοιχείο της δυσκολίας της μετακίνησης των αγαλμάτων, είναι τα κατά μήκος των αρχαίων μονοπατιών σπασμένα και εγκαταλελειμμένα αγάλματα.
Κατά μήκος των αρχαίων μονοπατιών, υπάρχουν αγάλματα τα οποία είναι σπασμένα και εγκαταλελειμμένα, στοιχείο της δυσκολίας της μετακίνησης των αγαλμάτων.
Πρόσφατες προσομοιώσεις υπολογιστών έχουν εμφανίσει ότι ένα μέσο άγαλμα θα μπορούσε να μετακινηθεί από το λατομείο σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, σε λιγότερο από 5 ημέρες, χρησιμοποιώντας περίπου 70 άτομα. Οι θεωρία αυτή, τέθηκε πρόσφατα σε δοκιμή σε ένα επιτυχές πείραμα για να μετακινήσουν ένα αντίγραφο αγάλματος. Μόλις γινότανε η μετακίνηση, το άγαλμα τοποθετούνταν επάνω σε μεγάλες πλατφόρμες, με μία απίστευτη ακρίβεια στις συναρμολογήσεις των πετρών. Για δεκαετίες, ο ανταγωνισμός για να χτιστεί το μεγαλύτερο και καλύτερο άγαλμα ανέβαινε. Ο πολιτισμός είχε φθάσει στο αποκορύφωμά του. Και έπειτα κάτι πήγε τρομερά στραβά...
Εγκαταλελειμμένα αγάλματα. Όλα τελείωσαν απότομα.
Ένα από τα πολλά αγάλματα του νησιού του Πάσχα
Το περίεργο της υπόθεσης
Αν ρωτήσετε τους σημερινούς κατοίκους του νησιού, σχετικά με την ονομασία των αγαλμάτων, θα σας απαντήσουν ότι στην γλώσσα τους τα ονομάζουν: mata kita rane. Για να βρείτε ποιο είναι το περίεργο της υπόθεσης, εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να δείτε τι ομοιότητες έχει αυτή η ονομασία, με την ελληνική φράση: Μάτια κοιτάνε ουρανό. Δηλαδή: Τα μάτια που κοιτάνε τον ουρανό.
Ευχαριστούμε τον χρήστη Fotis για αυτή την πληροφορία.
Αν ρωτήσετε τους σημερινούς κατοίκους του νησιού θα σας απαντήσουν ότι στην γλώσσα τους τα αγάλματα τα ονομάζουν: mata kita rane, ονομασία που μας θυμίζει την ελληνική φράση: Μάτια κοιτάνε ουρανό.
Η πτώση του πολιτισμού
Οι πρώτοι σύγχρονοι άποικοι όταν ανακάλυψαν το νησί, αναρωτήθηκαν πώς κάποιος θα μπορούσε να έχει επιζήσει σε μια τέτοια περιοχή χωρίς ούτε ένα δέντρο. Πράγματι, αυτό ήταν ένα μυστήριο έως ότου τα πρόσφατα δείγματα που λήφθηκαν από τους κρατήρες, έδειξαν ότι το νησί ήταν δασώδες με γιγαντιαίους φοίνικες, οι οποίοι τώρα έχουν εκλείψει. Τα δέντρα κόπηκαν για ξυλεία, για τα σπίτια, για φωτιά, και τελικά για κυλίνδρους και μοχλούς για να κινήσουν τα αγάλματα. Με την απώλεια των δασών, το έδαφος άρχισε να διαβρώνεται. Οι καλλιέργειες άρχισαν να αποτυγχάνουν και οι κάτοικοι ξεκίνησαν έναν εμφύλιο πόλεμο για τα λιγοστά αγαθά που έμειναν. Πιθανόν οι νικητές να έτρωγαν τους νεκρούς εχθρούς τους για να κερδίσουν δύναμη, τα κόκαλα που βρίσκονται στο νησί φανερώνουν τα στοιχεία αυτού του κανιβαλισμού. Ο πολιτισμός και η κοινότητες του νησιού, που είχαν αναπτυχθεί επί 300 συνεχόμενα χρόνια, κατέρρευσαν. Δεν υπήρχε κανένα ξύλο στο νησί για να φτιάξουν βάρκες διαφυγής. Οι λίγοι επιζώντες του εμφύλιου πολέμου, άρχισαν να παίρνουν τα απομεινάρια του πολιτισμού τους και να δραπετεύουν. Ένα πράγμα άφησαν πίσω, τα αγάλματα.
Μία άλλη άποψη από τα περίφημα αγάλματα του νησιού του Πάσχα που κοιτάζουν το ηλιοβασίλεμα.
Ανάγκη για απόδραση
Οι κάτοικοι του Νησιού του Πάσχα, είχαν έντονα την ιδέα ότι ζούσαν σε έναν κλειστό κόσμο, έναν κόσμο χωρίς διαφυγή. Ήταν αποκλεισμένοι στο νησί τους, αναγκασμένοι να ζήσουν τη ζωή τους σε αυτό το μικτό τριγωνικό κομμάτι γης. Η ιδέα αυτή του κλειστού κόσμου ήταν αυτό που για πολλούς αιώνες έλλειπε από εμάς τους Ευρωπαίους. Πάντα υπήρχε ένα μέρος που δεν είχε εξερευνηθεί ακόμα, και πάντα υπήρχε ένα μέρος όπου μπορούσαμε να πάμε, να κατακτήσουμε και να αποικίσουμε. Τα Μεσογειακά παράλια και η Μέση Ανατολή για τους Έλληνες, η Γαλατία και η Γερμάνια για τους Ρωμαίους, η Δυτική Ευρώπη για τους μεταναστεύοντες γερμανικούς λαούς, οι Άγιοι Τόποι για τους μεσαιωνικούς σταυροφόρους, ο Νέος Κόσμος για τις Ευρωπαϊκές Αυτοκρατορίες.
Σήμερα, έχοντας εξερευνήσει μέχρι και την τελευταία γωνία του πλανήτη μας, είμαστε και εμείς αποκλεισμένοι, όπως οι κάτοικοι του Νησιού του Πάσχα, σε ένα απομονωμένο κομμάτι γης, υπερβολικά μακριά από οπουδήποτε θα μπορούσαμε να πάμε. Είμαστε φυλακισμένοι σε μια αμυδρή μπλε τέλεια, στον τεράστιο ωκεανό του διαστήματος.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε κι εμείς την ίδια τύχη με αυτή των κατοίκων του Νησιού του Πάσχα.
Μαθήματα από το παρελθόν;
Τεχνολογικές πρόοδοι. Αύξηση πληθυσμού. Μείωση των στοιχείων συμπεριφοράς. Σπατάλη των πρώτων υλών. Πόλεμος. Κατάρρευση. Σας φαίνονται γνωστά; Η ιστορία του νησιού του Πάσχα είναι η ιστορία των χρόνων μας. Υπάρχουν διαφορές όμως. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το νησί του Πάσχα είναι πολύ μικρό και ότι ήταν μόνο θέμα χρόνου μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλες οι πρώτες ύλες. Σε ένα νησί όμως τόσο μικρό όσο το νησί του Πάσχα, ήταν εύκολο να φανούν τα αποτελέσματα της αποδάσωσης. Αλλά οι κάτοικοι συνέχισαν τις καταστρεπτικές ενέργειές τους. Προσευχήθηκαν προφανώς στους Θεούς τους, για να ξαναγίνει γόνιμο το έδαφος, έτσι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να το βιάζουν, αλλά οι Θεοί δεν απάντησαν. Οποιοσδήποτε ήταν ικανός να αλλάξει εκείνο το οικοσύστημα, τα αποτελέσματα ήταν προβλέψιμα. Το άτομο που έκοψε το τελευταίο δέντρο, θα μπορούσε να δει ότι ΗΤΑΝ το τελευταίο δέντρο. Παρόλα αυτά, το έκοψε.
Μία άποψη του νησιού που δείχνει την σπατάλη των κατοίκων μέχρι και του τελευταίου δέντρου.
Αυτό είναι το πιο τρομακτικό σημείο. Καθώς τα δάση μας πέφτουν από τους εκσκαφείς, υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν γενναία να τα σώσουν. Είναι προφανές, τώρα που έχουμε τους δορυφόρους που μας εμφανίζουν την τεράστια αποδάσωση, ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Και όμως οι ηγέτες μας αλλά και πλειοψηφία άλλων ατόμων, συνεχίζουν ανέμελα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Εμφανίζονται πρόθυμοι να ισοπεδώσουν τα τελευταία δέντρα για να χτίσουν τα αγάλματα της εποχής μας. Τεχνολογία & Ανάπτυξη. Θα συμφιλιώσουμε τους τρόπους ζωής μας με την ευημερία του περιβάλλοντος, ή εμείς οι άνθρωποι είμαστε πάντα οι ίδιοι; όπως αυτός που έκοψε το τελευταίο δέντρο;
Η καταστροφή ενός αρχαίου πολιτισμού, μήπως πρέπει να είναι ένα μάθημα για το σύγχρονο κόσμο;
Από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και μετά, τα περιβαλλοντικά προβλήματα του κόσμου δεν φαίνονται και τόσο σημαντικά πλέον. Ενώ όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην τρομοκρατία, δεν βλέπουν ότι το περιβάλλον αυτού του πλανήτη, μας στηρίζει όλους μας και όταν το αγνοούμε, θέτουμε τους εαυτούς μας σε κίνδυνο. Τα μαθήματα του νησιού του Πάσχα, είναι τόσο επίκαιρα, όσο ποτέ άλλοτε.
Χανιά: Είκοσι στρέμματα παραλίας χάνονται κάθε χρόνο σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων

Είκοσι στρέμματα παραλίας χάνονται κάθε χρόνο στα Χανιά, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστα Συνολάκη, ο οποίος παρουσίασε σήμερα την μέχρι τώρα πορεία της μελέτης για τα αίτια της διάβρωσης των ακτών στο βόρειο τμήμα του κόλπου των Χανίων, από το Κολυμπάρι μέχρι και την Νέα Κυδωνία.
Στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονούν από κοινού το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) με το Πολυτεχνείο Κρήτης έχουν ποντιστεί δύο μετρητές στη θαλάσσια περιοχή του Γερανίου και έξω από το ενετικό λιμάνι των Χανίων, οι οποίοι καθημερινά καταγράφουν στοιχεία που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν με ακρίβεια τις φυσικές αιτίες διάβρωσης των ακτών.
Οι δυο μετρητές βρίσκονται σε βάθος 25 μέτρων, «κάθονται» στο βυθό της θάλασσας και συντηρούνται κάθε τρεις μήνες. Στέλνουν ηχητικά σήματα από τον βυθό στην επιφάνεια, με τα οποία οι μελετητές καταγράφουν το κύμα την κατεύθυνση του και τα ρεύματα σε όλη την υδάτινη στήλη.
Το αντικείμενο της μελέτης, που θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από σήμερα, είναι ο υπολογισμός του όγκου των φερτών υλών, τι υπάρχει στα ποτάμια, τι υπάρχει στη θάλασσα, και η κατάθεση προτάσεων για το πού θα τοποθετηθεί άμμος, ώστε να εμπλουτισθούν οι παραλίες και να δημιουργηθούν φυσικοί κυματοθραύστες οι οποίοι θα προστατεύουν τις ακτές από τα φυσικά φαινόμενα.
«Οι μετρητές μας καταγράφουν το ύψος του κύματος την κατεύθυνση και τα θαλάσσια ρεύματα. Η κατανομή των θαλασσίων ρευμάτων είναι το στοιχείο που μας χρειάζεται για να καταλάβομε την μεταφορά της άμμου», εξήγησε ο κ. Συνολάκης.
Ανέφερε δε πως με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς «χάνουμε στα Χανιά περίπου 20 στρέμματα παραλίες το χρόνο» και σημείωσε: «Για να σας εξηγήσω τι σημαίνει αυτό, αν υπολογίσει κανείς -με τα στοιχεία που έχουμε- ότι ένα τετραγωνικό μέτρο παραλίας αφήνει την ημέρα 10 ευρώ σε καρέκλες, ποτά, στα Χανιά χάνουμε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο».
Ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα τμήματα των παραλιών του βόρειου μετώπου στα Χανιά, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει καταγραφεί στην παραλία Κολυμβαρίου, την παραλία Ταυρωνίτη και την παραλία του Πλατανιά.
«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και ελπίζουμε ότι με τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε θα κάνουμε για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη μελέτη για όλο το βόρειο τμήμα από το Κολυμπάρι μέχρι και τον Γαλατά. Να δούμε τι άμμος λείπει, τι αποθέματα άμμου υπάρχουν στα ποτάμια και τη θάλασσα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αποκατάσταση/εμπλουτισμό των παραλιών με την άμμο που έχει φύγει, ώστε να επανέλθουμε περίπου στα επίπεδα που είμαστε στη δεκαετία του 1990», ανέφερε ο κ. Συνολάκης και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη λύση οικολογικά σωστή και εφικτή.
Με μεγάλη ταχύτητα έρχεται στη διαστημική μας γειτονιά ο κομήτης ISON
Νέες εικόνες του πολυαναμενόμενου κομήτη ISON, που αποκαλείται και «κομήτης του αιώνα», έλαβε το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Τον είδε να κατευθύνεται.
Ρινόκεροι και καμηλοπαρδάλεις ζούσαν στη Δράμα πριν εννέα εκατομμύρια χρόνια

Ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, ιππάρια και αντιλόπες ζούσαν στην πεδιάδα της Δράμας πριν από εννέα εκατ. χρόνια, όπως αποκαλύπτουν τα απολιθώματα που εντοπίστηκαν στην Πλατανιά του Δήμου Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Το ανασκαφικό έργο που πραγματοποιείται στην περιοχή έφερε στο φως πολύ σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα, από τα οποία προκύπτουν νέα στοιχεία για την ιστορία και τη γεωλογία της περιοχής.
Η ανασκαφική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη με επικεφαλής την καθηγήτρια Γεωλογίας - Βιολογίας και Δρ Παλαιοντολογίας Ευαγγελία Τσουκαλά διενεργεί ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή τους τελευταίους επτά μήνες.
Ωστόσο η αυτοψία της περιοχής ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο μετά από παρότρυνση και υπόδειξη του δημάρχου Παρανεστίου Νίκου Καγιάογλου και κατοίκων της περιοχής που γνώριζαν την ύπαρξη των απολιθωμάτων.
«Θεωρούμε ότι είναι τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί, όχι μόνο στην περιοχή της Δράμας, αλλά σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κ. Τσουκαλά, σημειώνοντας:
«Τα ευρήματα μας βοηθούν να γνωρίσουμε την ιστορία της Πλατανιάς, ότι ήταν δηλαδή μια σαβάνα πριν από εννέα εκατομμύρια χρόνια και μέσα σε αυτή ζούσαν ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, ιππάρια, μαστόδοντες, που είναι οι πρόγονοι των ελεφάντων, ακόμη και αντιλόπες. Βρήκαμε μια πλούσια πανίδα εκείνης της εποχής στην περιοχή. Παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να αναπαραστήσουμε το παλαιοπεριβάλλον αυτής της περιοχής και ν’αποδείξουμε τη διαχρονικότητά της».
Σύμφωνα με τον κ. Καγιάογλου, για τη στέγαση των ευρημάτων υπήρξαν σκέψεις να αξιοποιηθεί το κτίριο ένας σχολείου που δεν λειτουργεί πλέον και να μετατραπεί σε αρχαιολογικό μουσείο.
«Στόχος μας είναι οι ανασκαφές να συνεχιστούν. Από τη μεριά του δήμου θα υπάρξει κάθε δυνατή στήριξη και ενίσχυση (είτε οικονομική, είτε ηθική) της προσπάθειας. Έχουμε αποφασίσει να απευθύνουμε ανάλογα αιτήματα στα αρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρξει μια κάποια οικονομική ενίσχυση, αφού στόχος μας είναι να αναδείξουμε την περιοχή και να την αξιοποιήσουμε τουριστικά» επισήμανε ο κ. Καγιάογλου, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη ανασκαφική έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική για ολόκληρο τον Δήμο Παρανεστίου, καθώς θα προσφέρει σημαντικά οφέλη και μελλοντικά θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Χάρι Χουντίνι, Ο Μάγος της Απόδρασης
Αναρτήθηκε από Eos Aurora // 20 Ιουνίου 2013 // Top Articles, μεγάλοι άνθρωποι! αλλά... // 3 Σχόλια
Ο Μάγος της Απόδρασης. Ο Νικητής του Θανάτου. Ο Μέγας Καλλιτέχνης της Ζωής. Μαιτρ της Διαφυγής. Ο Άνθρωπος που αψήφησε όλους τους Γνωστούς Φυσικούς Νόμους. Ο άνθρωπος που ήταν αδύνατον να ζήσει με αλυσίδες, σε κλουβιά, σε έναν κόσμο που ο άνθρωπος ζει σε κλουβιά αλυσοδεμένος, αυτό από μόνο του, φαντάζει εξωπραγματικό και απίθανο! Ας σκεφτούμε γιατί ΕΣΥ δεν είσαι Ελεύθερος; Ακόμη; Γιατί δεν έχεις ακόμη επιλέξει την Διαφυγή, την Απόδραση; Τι σε εμποδίζει;
Κάποτε πέρασε από αυτό το Συμπαντικό Κόσμο ένας κάποιος, που τον έλεγαν Χουντίνι και ήταν Μάγος. Δεν ήταν καθόλου γνωστός στον κόσμο όταν ξεκίνησε και ο ίδιος ούτε που φανταζόταν ότι κάποτε το όνομα του θα γραφτεί στο βιβλίο της ιστορίας με τους ξεχωριστούς ανθρώπους. Του αρκούσε να κάνει τα παιδιά χαρούμενα, αλλά και τους μεγάλους που έχουν μέσα τους ακόμα διατηρήσει την παιδικότητα, την Αγνότητα και την Αγάπη τους στα παράξενα, σε όλους αυτούς που ονειρεύονται και ζουν σύμφωνα με το όνειρο τους.
Στην Αρχή όλα ήταν ωραία και εύκολα. Αργότερα όμως κάτι έλειπε. Ό μάγος που ακόμη δεν ήταν Μάγος είχε βαρεθεί κάθε βράδυ τα ίδια και τα ίδια. Ο αρχικός του ενθουσιασμός είχε φύγει και φυσικά αυτό φαινόταν και στο κοινό του. Συζητούσε με τον εαυτό του ακόμη και την περίπτωση να τα παρατήσει και να αφοσιωθεί σε μια δουλειά συμβατική όπως οι περισσότεροι άνθρωποι.
Φτάνει κάποια στιγμή στην ζωή του πολεμιστή που θέλει να τα παρατήσει νομίζοντας πως είναι άσκοπα αυτά που κάνει. Αλλά αυτήν ακριβώς την στιγμή ο πολεμιστής της Γνώσης δεν μπορεί να ξεφύγει πλέον, είναι ήδη δέσμιος της Δύναμης που ψάχνει. Όταν κυνηγάς την Δύναμη σε κυνηγάει και αυτή. Όταν κοιτάς την Άβυσσο σε κοιτάει και αυτή και όταν ζητάς την Αθανασία σε αναζητάει και Αυτή. Αν έχεις μπει στο μονοπάτι του πολεμιστή δεν υπάρχει γυρισμός.
Όταν ξαφνικά ο Χουντίνι και μέσα από την πειθαρχεία και την απόκτηση της Δύναμης κάτι άλλαξε.. Άλλαξε η Θέληση του, ξεκαθάρισε ο Σκοπός του. Γιατί όταν έχεις ένα Άκαμπτο Σκοπό, και κινείσαι προς αυτόν με όλο σου το “Είναι δημιουργείς μια νέα πραγματικότητα. Αυτό είναι που βλέπουν οι άλλοι, οι συνηθισμένοι, το πλήθος, αυτοί που κινούνται και ζουν χωρίς να ξέρουν ούτε γιατί, ούτε πως, με θαυμασμό και το ονομάζουν Μαγεία.
Θρυλικός Μάγος της Ζωής, της παραπλάνησης και της μεταμόρφωσης ο Χουντίνι. Αινιγματική προσωπικότητα για τον κόσμο της Λογικής, Άριστος Γνώστης απίθανων Μαγικών, η απόδραση μέσα από μπαούλο ήταν το καλύτερο του, ένας άσος στα κόλπα με τραπουλόχαρτα, γυμνάστηκε σκληρά και παράλληλα καλλιέργησε το ταλέντο του στις αποδράσεις, που τον έκανε διάσημο στα πέρατα του κόσμου, όλων των εποχών.
Γεννημένος στη Βουδαπέστη το 1874, ο Χουντίνι -κατά κόσμον Εριχ Βάις- ήταν γιός ενός αποτυχημένου ραβίνου, μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αμερική σε ηλικία τεσσάρων ετών και από τα 10 έδωσε τις πρώτες παραστάσεις ως “Εριχ ο Μεγάλος”. Τρία χρόνια αργότερα, διάβασε τη βιογραφία του διάσημου Γάλλου Μάγου Ζαν Ρομπέρ Χουντίν, από τον οποίο πήρε το καλλιτεχνικό όνομά του, και άλλαξε την ζωή του. Ήδη ήταν γνωστός ως ο «Βασιλιάς της Τράπουλας». Το 1893 γνωρίστηκε με την τραγουδίστρια και χορεύτρια Μπέατρις «Μπες» Ράνερ, με την οποία παντρεύτηκε δύο εβδομάδες αργότερα. Ως το τέλος της καριέρας του, η Μπες αποτελούσε τη βοηθό του επί σκηνής. Μαζί περιόδευσαν για περισσότερα από 30 χρόνια σ’ όλη την Αμερική και την Ευρώπη. Το 1916 έκανε και το κινηματογραφικό ντεμπούτο του και υπήρξε πρωταγωνιστής έξι ταινιών. Δύο τις σκηνοθέτησε ο ίδιος «The Soul of Bronze» και «The Haldane of the Secret». Η λεωφόρος του Χόλυγουντ φέρει και το δικό του αστέρι.
Όταν ήταν παιδί, πουλούσε εφημερίδες, γυάλιζε παπούτσια, κι έκανε θελήματα για να απαλύνει την μόνιμη οικονομική δυσχέρεια της οικογένειας του. Εκείνο όμως που τον προκαλούσε και τον έλκυε ήταν η φανατική του προσήλωση σε οποιασδήποτε μορφής θεαματική ανυπακοή. Σα να έβλεπε τον πατέρα του ως ένα αρνητικό ιδανικό και το να γίνει το εντελώς αντίθετο εκείνου και μάλιστα με τον πλέον μεγαλειώδη τρόπο, ως την μοναδική διέξοδο διαφυγής του, από τον κόσμο της μιζέριας που ο πολιτισμένος κόσμος τον εγκλώβιζε.
Είχε μόνο δύο επιλογές, όπως όλοι μας, ή να “μιμηθεί, να αντιγράψει, να μοιάσει και τέλος να απορροφηθεί στο σύστημα-πολιτεία” ή να γίνει κάποιος που θα αψηφούσε τους νόμους της φύσης-πολιτείας και θα ανέτρεπε τον νόμο της βαρύτητας. Επέλεξε να γίνει αυτός που μπορούσε να προσαρμοστεί σε οτιδήποτε και να δραπετεύσει απ αυτό. Ο μεγαλύτερος μάγος και καλλιτέχνης των αποδράσεων όλων των εποχών, που εμφανίστηκε ποτέ “επί προσώπου γης” ήθελε ο κόσμος να βλέπεις και να εμπιστεύεται τα μάτια του και στην συνέχεια ήθελε να τους αποδείξει πως, το να βλέπεις κάτι δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να το πιστεύεις ως αληθινό, γιατί δεν είναι.
Το 1909 ζητήθηκε από τον Χουντίνι σε μια συνέντευξη να αναφέρει το αγαπημένο του απόφθεγμα και εκείνος απάντησε “Κάνε τους άλλους, αλλιώς θα σε κάνουν εκείνοι”. Αυτή η απάντηση έχει, όπως συχνά είχε και ο ίδιος ο Χουντίνι μια ανεπιτήδευτη ποιητικότητα. Το να “κάνεις τους άλλους”, είναι από μόνο του μια μαγική πράξη, είναι αυτό που κάνουν οι ηθοποιοί στις παραστάσεις τους. “Παίξε” τους άλλους αλλιώς θα σε “παίξουν” εκείνοι, δηλαδή θα σου δώσουν οι άλλοι μια ψεύτικη ταυτότητα, ένα ρόλο, ένα στερεότυπο, πριν προλάβουν να το κάνουν αυτοί, κάνε το ΕΣΥ. Αυτό είναι από τις πιο δυνατές και αποτελεσματικές ασκήσεις των πολεμιστών στο μονοπάτι για την ελευθερία.
Υποσχόταν 100 δολάρια στον θεατή που θα παρουσίαζε ένα ζευγάρι χειροπέδες ικανό να του «αντισταθεί». Ποτέ δεν χρειάστηκε να πληρώσει, γιατί ποτέ τίποτα δεν του αντιστάθηκε. Έβαζε αστυνομικούς να τον κλείνουν στα πιο σκοτεινά μπουντρούμια, σε κανένα από αυτά δεν έμεινε για πολύ. Αναμετρήθηκε αμέτρητες φορές με τον θάνατο και βγήκε νικητής. Θάφτηκε ζωντανός, βούτηξε σε ποτάμια αλυσοδεμένος, εγκλωβίστηκε σε χρηματοκιβώτια δεμένος χειροπόδαρα.. Έκανε ότι μπορεί να φανταστεί ένας λογικός νους και πάντα κέρδιζε.
Η μάζα των ανθρώπων, μέσα στην δεισιδαιμονία και την ηλιθιότητα που ζει άρχισε να προσδίδει υπερφυσική διάσταση στις ικανότητές του. Ο μύθος λέει ότι πέθανε σε μια απόπειρα διαφυγής από δεξαμενή γεμάτη νερό, όμως η αλήθεια είναι πως ο ίδιος ήθελε να πεθάνει για να επιστρέψει. Ήθελε να αποδράσει από τον θάνατο. Κατά κάποιο τρόπο και αυτό το κατάφερε. Ξέφυγε από τον θάνατο.. Έγινε Αθάνατος.
Στις 22 Οκτωβρίου του ’26, στο Μόντρεαλ, νεαροί φοιτητές τον προκάλεσαν να κάνει επίδειξη της τρομερής αντοχής του στις γροθιές. Ήταν ένα κόλπο συνηθισμένο, όμως το χτύπημα τον βρήκε απροετοίμαστο και του διέλυσε τα σπλάχνα. Πριν προλάβει να μπει σε πνευματική κατάσταση εγρήγοσης, τον χτύπησε ένας αθλητής της πυγμαχίας με μεγάλη δύναμη και τον διέλυσε. Αν είχε προλάβει να προετοιμαστεί δεν θα πάθαινε τίποτε. Έφυγε αλλόκοτα και ανορθόδοξα όπως αλλόκοτα και ανορθόδοξα για την ακατανόητη λογική αυτού του Σύμπαντος είχε ζήσει. Αλλά είπαμε είχε βάλει στόχο να ξεφύγει από τον θάνατο. Είχε πει “Αν υπάρχει τρόπος να ξεφύγει κάποιος από τον Θάνατο, ο Χουντίνι θα επιστρέψει” Αυτό είναι Άκαμπτος Σκοπός που τόσο συχνά μιλάω γι αυτόν. Να ξέρεις τι θέλεις, να ξέρεις ποιός είναι ο Σκοπός σου με τέτοια Δύναμη που να μην μπορεί να σου αντισταθεί ούτε ο Θάνατος. Είναι η Θ Ε Λ Η Σ Η ο Άκαμπτος Σκοπός, η Π Ρ Ο Θ Ε Σ Η.
Ο Χουντι λάτρευε την μητέρα του και μετά τον θάνατό της άρχισε να προκαλεί μέντιουμ και ψευτοεπιστήμονες σε όλον τον κόσμο να έρθουν, αν μπορούν, σε επαφή με το πνεύμα της. Ο Χουντίνι ήταν μέλος του συμβουλίου του επιστημονικού περιοδικού «Scientific American το οποίο έδινε πριμ 10.000 δολαρίων σε όποιον μπορούσε να ανακαλύψει τα τελευταία λόγια της πεθαμένης μητέρας του Χουντίνι τα οποία μόνο ο ίδιος γνώριζε. Πολλά από τα μέντιουμ που ο μάγος επισκέφθηκε είχαν ήδη εξαπατήσει επιστήμονες και ακαδημαϊκούς.
Απώτερος στόχος του ήταν να αποδείξει την απάτη τους. Σε πολλές περιπτώσεις ο Χουντίνι επισκέφθηκε τα μέντιουμ μεταμφιεσμένος και συνοδεία αστυνομικών ή δημοσιογράφων. Ξεσκέπασε πολλούς απατεώνες, ενίοτε μπροστά σε κινηματογραφικές κάμερες. Το διασημότερο μέντιουμ που έπεσε «θύμα» του Χουντίνι ήταν η Μίνα Κράντον από τη Βοστώνη, η δράση της οποίας αποτέλεσε και το θέμα του βιβλίου του, «Α magician among spirits» «Ένας μάγος ανάμεσα σε πνεύματα».
Η δράση του Χουντίνι ως Μάγου αλλά και ως κυνηγού κεφαλών των ψευτοπνευματιστών τσαρλατάνων στοίχισε τη φιλία του με τον συγγραφέα Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, δημιουργό του ιδιωτικού ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς. Ένθερμος υποστηρικτής του “πνευματισμού” –spiritualism- ο Κόναν Ντόιλ αρνούνταν να πιστέψει την απάτη που ο Χουντίνι ξεσκέπαζε. Μάλιστα ο διάσημος συγγραφέας υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Χουντίνι είχε δυνατότητες πνευματισμού, μέσω των οποίων εμπόδιζε το έργο των πνευματιστών που επισκεπτόταν για να επικοινωνήσει με τη μητέρα του. Αυτή η θεωρία του Κόναν Ντόιλ αναφέρεται στο βιβλίο του «The edge of the unknown» «Η κόψη του αγνώστου» που εκδόθηκε το 1931 ενώ ο Χουντίνι είχε ήδη φύγει.
Ο Μάγος Χουντίνι
- Γνωστός ως ο «Βασιλιάς της Τράπουλας» και ο «Βασιλιάς των Αλυσίδων»!
- Ένας Θρύλος, ως ο άνθρωπος που δραπετεύει από ζουρλομανδύες, σχοινιά, χειροπέδες, αλυσίδες, ακόμα και από κελιά φυλακών.
- Το 1913 πραγματοποίησε ίσως το πιο γνωστό του νούμερο. Κατάφερε να απελευθερωθεί από έναν γυάλινο θάλαμο, γεμάτο με νερό, μέσα στον οποίο ήταν κρεμασμένος ανάποδα.
- Πέντε χρόνια αργότερα εξαφάνισε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Νεοϋορκέζων έναν τεράστιο ελέφαντα 10 τόνων!
- Έκανε πάντα μπάνιο σε παγωμένο νερό.
- Έτρωγε πάντα ελάχιστα και πολύ προσεκτικά.
- Κοιμόταν πολύ λίγο και ποτέ σε κρεβάτι μαλακό.
- Πιλοτάρισε το πρώτο αεροπλάνο στην Αυστραλία.
- Ήταν απόλυτα πιστός σύντροφος στην σύζυγο του.
- Άψογα γυμνασμένος.
- Απόλυτα πειθαρχημένος.
- Είχε έναν Αδυσώπητα Άκαμπτο Σκοπό.
- Δεν ένοιωθε φόβο και είχε μεγάλη διαύγεια Πνεύματος.
Υπάρχει Μαγεία σε αυτό το Σύμπαν και δεν είναι τίποτε υπερφυσικό ή αλλόκοτο, μαγεία είναι η ΕΝΕΡΓΕΙΑ και θα την δεις μόνο αν καταφέρεις αντί να κοιτάς, να “ΒΛΕΠΕΙΣ”, θα την αισθανθείς μόνο αν είσαι πρόθυμος να την ζήσεις, να την ακολουθήσεις. Θα την δεις μόνο αν καταφέρεις να είσαι πειθαρχημένος σαν ένας πολεμιστής. Αυτό είναι που πολλοί άνθρωποι σου έχουν δείξει και πως γίνεται και πως το κάνουν. Αλλά δεν θέλεις να το πιστέψεις γιατί έχεις μάθει να πιστεύεις και όχι να δρας, έχεις μάθει να σκύβεις και όχι να ατενίζεις.
Chris Angel, ο Έλληνας μάγος που εντυπωσιάζει στις ΗΠΑ
Ο Chris Angel είναι ένας Έλληνας μάγος ο οποίος περπατάει στο νερό, πετάει στον αέρα και κόβει ανθρώπους στα δύο. Είναι γιος Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ. Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται ο άνθρωπος αυτός που είναι γνωστός από τα πιο δημοφιλή σόου στην αμερικάνικη τηλεόραση, καταφέρνει να τα κάνει όλα αυτά και να εντυπωσιάζει, ακόμα και να τρομάζει το κοινό που τον παρακολουθεί. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά βιντεάκια για να δείτε με τα μάτια σας τα τρομερά του κόλπα: